skip to Main Content
Een Elektrische Boot Kopen: Waar Moet U Op Letten?

Een elektrische boot kopen: waar moet u op letten?

Een elektrische boot kopen wordt steeds populairder. Ook op het water gaan de ontwikkelingen op het gebied van elektrificatie steeds sneller, net als bij auto’s. Steeds meer booteigenaren raken overtuigd van de voordelen van een elektrische boot. Een elektrische boot kopen is beter voor het milieu en bovendien vaart deze dankzij de stilte heerlijk rustig en comfortabel. Heeft een elektrische boot alleen maar voordelen vergeleken met een boot met conventionele aandrijving? Nee, dat niet. Er zijn wel degelijk enkele aandachtspunten waar u op dient te letten bij het kopen van een elektrische boot. Houdt u hier rekening mee en vormen deze geen belemmering, dan zult u zeer veel plezier ervaren aan uw boot en – net als veel eigenaren van een elektrische auto – niet meer anders willen.

Conventioneel versus elektrisch

De unieke eigenschappen van elektrische boten hebben wij al kort even aangestipt. Een elektrische boot kopen, betekent een bewuste keuze maken met het oog op het milieu. Een elektrische boot produceert geen schadelijke uitstoot tijdens het varen. Zeker wanneer u de accu van de boot laadt met behulp van groene stroom, laat u met een elektrische boot een veel kleinere ecologische voetprint achter in vergelijking met een boot met conventionele buitenboordmotor. 

Ook het vaarcomfort van een elektrische boot is ongeëvenaard. U vaart geruisloos en die stilte is heerlijk. Voor u, maar natuurlijk ook voor uw omgeving. Wie in alle rust wil genieten van een ontspannen vaart of heerlijk wil zonnen op de bank of op het dek, is een boot met elektrische motor een uitstekende keuze.

Omdat een elektrische boot zowel milieuvriendelijk als geruisloos is, bent u met zo’n boot toekomstproof. Veel gemeenten leggen vervuilende voertuigen al restricties op. In bepaalde gedeelten van steeds meer steden worden deze zelfs al geweerd. Wie garandeert dat dit op het water niet gaat gebeuren? Een elektrische boot kopen, betekent dat u ook in de toekomst op alle wateren welkom blijft, mochten de regels worden verscherpt.

Waar moet u op letten bij een elektrische boot kopen?

De voordelen zijn dus duidelijk. Er zijn echter ook wat mogelijke nadelen of uitdagingen waar u rekening mee dient te houden bij het kopen van een elektrische boot. Zoekt u bijvoorbeeld een sportieve boot, dan is het goed om u te realiseren dat elektrische boten (nog) niet dezelfde prestaties en vermogens leveren als boten met een conventionele buitenboordmotor. Een elektrische boot zal in de regel (aanzienlijk) lagere prestaties leveren dan een vergelijkbare boot met een door benzine aangedreven buitenboordmotor. Elektrische boten komen het beste tot hun recht tijdens rustig cruisen. Desalniettemin biedt Torqeedo u onder andere met de “Deep blue” lijn elektrische motoren met prestaties die vergelijkbaar zijn met die van reguliere boten met 40 – 80 pk.

De elektrische buitenboordmotoren van Torqeedo kenmerken zich door een hoge accucapaciteit. 6 – 8 uur onafgebroken varen is met de meeste elektrische boten geen probleem. De actieradius is dus niet direct een reden tot zorg. Wel is het goed om te kijken hoe het gesteld is met de laadinfrastructuur op de door u gewenste routes. Nog niet overal is deze volledig dekkend. In de (nabije) toekomst zal dit ongetwijfeld anders zijn, maar meerdaagse boottochten maken, vergt met een elektrische boot iets meer planning.

Als laatste mogelijke nadeel geldt dat een elektrische boot in aanschafprijs in de regel duurder is dan een vergelijkbare boot met benzine buitenboordmotor. Daar kunt u echter tegenin brengen dat de gebruikskosten zeer interessant zijn en dat elektrische boten, zeker in de toekomst, een hoge restwaarde zullen hebben.

Een kwalitatieve elektrische boot kopen

Witsen Marine legt altijd de focus op kwaliteit. Op het gebied van motoren komt dat tot uiting in de ruime keuze die wij u bieden uit boten met Yamaha buitenboordmotor. Yamaha heeft zich al lang en breed bewezen en geldt als een onbetwiste topspeler op het gebied van buitenboordmotoren. Torqeedo is bezig hetzelfde te doen op het gebied van elektrische buitenboordmotoren. Torqeedo zet een zeer hoge standaard neer. Wij verkopen diverse soorten boten en elektrische Torqeedo buitenboordmotoren. Ook voor u zit hier absoluut een geschikte boot en motor tussen.

Back To Top