skip to Main Content
Wat Is Een RIB (Rigid Inflatable Boat)

Wat is een RIB (Rigid Inflatable Boat)

Voor een leek is een RIB misschien een normale rubberboot, maar niets is minder waar. Wat is een RIB dan wel? De naam RIB (Rigid Inflatable Boat, vrij vertaald “stijve opblaasbare boot”) vertelt al het een en ander over de eigenschappen van dit type boot. Anders dan een normale rubberboot beschikt een RIB over een vaste, harde vloer en een tube en romp van extra stevig materiaal.

De beste manier om een RIB te omschrijven, is als een boot die de eigenschappen en wendbaarheid van een rubberboot combineert met de stevigheid van een reguliere boot. Wat uw wensen ook zijn: een RIB boot is dermate veelzijdig dat u hier alle kanten mee op kunt.

De unieke constructie van een RIB

In het water is vanaf een afstand voor de meeste mensen niet te zien wat een RIB bijzonder maakt. Wat is een RIB boot ten opzichte van een reguliere rubberboot in termen van gebruik? Dankzij zijn unieke constructie biedt een RIB u net iets meer op alle onderdelen: comfort, prestaties, luxe en stevigheid.

Een RIB boot maakt net als een rubberen variant gebruik van een tube voor zijn drijfvermogen. De tube is bij een RIB echter vervaardigd uit zeer stevig materiaal. Welk materiaal is onder andere afhankelijk van het merk en de uitvoering, maar veel voorkomende materialen zijn polyurethaan, neopreen, hypalon of PVC.

Deze stevige tube maakt de boot in combinatie met de harde onderkant niet alleen stijver; het zorgt er ook voor dat een RIB een stuk robuuster is. Bovendien maakt zijn unieke constructie mogelijk dat er grotere afmetingen kunnen worden gerealiseerd.

Hoogwaardige RIB boten

Een normale boot die niet uit bijvoorbeeld hypalon is vervaardigd, kent vaak beperkingen op met name het gebied van lengte. Hoogwaardige RIB boten, zoals die van Capelli, zijn leverbaar met een lengte van wel meer dan twaalf meter.

Wat is een RIB boot vergeleken met een een rubberboot met harde inlegbodem? Nog steeds een veel steviger vaartuig. In veel rubberboten is het mogelijk om een harde vloer te plaatsen.

Desondanks zal zo’n boot nog steeds de stevigheid missen van een RIB, omdat deze niet beschikt over de extra stevige tube en romp. Bovendien beschermt een inlegbodem alleen de vloer van de boot aan de binnenkant; aan de onderkant is een boot met opblaasbare kiel nog steeds kwetsbaar.

Meer mogelijkheden qua indeling

Vanwege zijn robuuste bouw, biedt een RIB u veel verschillende mogelijkheden op het gebied van indeling en configuratie. Zo is het mogelijk om een cabine te laten plaatsen, te zorgen voor luxe banken of zelfs keukens inclusief koelkast.

Het antwoord op de vraag “Wat is een RIB”? is dus een stuk uitgebreider dan alleen een extra stevige, maar wendbare boot die het midden houdt tussen een rubberboot en een conventionele boot.

Wie ervaring heeft met RIBs zal beamen dat het wellicht wel de ultieme pleziervaartuigen zijn. RIBs zijn veelzijdig. Of u nu comfortabel wilt cruisen op een mooie plas, met het hele gezin of al uw vrienden wilt genieten van een uitje op het water, of lekker een dagje wilt watersporten: het is allemaal mogelijk. Zeker omdat RIBS kunnen worden voorzien van bijzonder krachtige motoren en er dus uitgebreide mogelijkheden zijn tot personalisatie, zal iedereen een RIB kunnen configureren die aan alle wensen en eisen voldoet.

Capelli RIBs

Maar wat is een RIB die aan al uw wensen en eisen voldoet? Capelli RIBS staan bekend om hun uitmuntende kwaliteit op alle gebieden. Kijk gerust in het aanbod van onze luxe RIBs en verken de personalisatiemogelijkheden.

Witsen Marine is als officieel dealer van Capelli Ribs. Wij zijn u graag van dienst bij het samenstellen van uw ideale boot.

Back To Top