Varen is iets dat veel mensen associëren met mooi weer. Dat hoeft echter niet zo te zijn, want met de juiste voorbereiding, zorg en tips is ook varen in de winter uitstekend te doen. Wilt u hier optimaal van genieten en uw boot in de best mogelijke conditie houden, lees dan onze tips voor varen in de winter of varen in de kou.
Wees voorbereid en laat u niet verrassen
Weet u niet zeker of varen in de kou verstandig is, of wilt u dit vermijden? Het begint allemaal bij logisch nadenken. De keuze is in veel gevallen namelijk aan u. In sommige gevallen is varen in de winter misschien niet altijd te voorkomen. Wanneer u echter puur vaart voor uw plezier, hebt u de regie over wanneer u wel en niet vaart. Zorg er daarom altijd voor dat u goed voorbereid bent. Houdt het weerbericht in de gaten en laat u niet verrassen. Durft u het niet aan, doe het dan ook niet. Twijfelt u onderweg: keer om.
Een goede stalling van uw boot
Is varen in de kou iets dat u liever helemaal niet doet, of hebt u geen goede winter boot? U houdt uw boot in goede conditie door deze goed te stallen. Op een droge, beschermde plek met een goede temperatuur. Hebt u deze plek zelf niet, denk dan eens na over het huren van een goede stallingsplek gedurende de winter, bijvoorbeeld een opslagplek bij Nicolaas Witsen.
Denk aan goede verlichting
‘s Winters wordt het eerder donker. Laat u hier niet door verrassen. Gaat u varen in de winter, zorg er dan altijd voor dat uw boot goed verlicht is, maar ook dat u extra verlichting aan boord hebt. Goede zichtbaarheid en goed zicht zijn cruciaal om schade te voorkomen. U weet van tevoren wellicht niet hoe goed bijvoorbeeld de haven waar u gaat aanmeren is verlicht. Zorg ervoor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Prepareer uw boot tegen kou
‘s Winters krijgt uw boot het in veel aspecten zwaarder te verduren dan zomers. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de lagere temperatuur. Zeker temperaturen onder het vriespunt kunnen zorgen voor extra risico’s. In de vorm van drijfijs, bijvoorbeeld, maar ook in technisch opzicht. In deze blog kunt u lezen hoe u uw boot winterklaar kunt maken. Dat is niet alleen van belang voor wanneer uw boot in opslag gaat; u vindt hier ook tips voor het onderhoud van uw boot. Denk daarbij aan een goede preparatie van de motor, maar ook bijvoorbeeld aan antivries.
Zorg voor voldoende brandstof, gas en water
Varen in de kou, komt altijd neer op goed voorbereid zijn. Het is goed mogelijk dat u in de kou meer verbruikt dan gebruikelijk. Meer brandstof, gas en water bijvoorbeeld. Zorg er voor vertrek daarom altijd voor dat u voldoende aan boord hebt.
Bereid u voor op gladheid aan boord
Een van de belangrijkste tips voor varen in de winter, is een juiste voorbereiding op gladheid. Niet alleen op de steigers kan het glad zijn, ook aan boord kunt u verrast worden door gladheid. Zeker wanneer u zich eenmaal op het water begeeft en de temperaturen richting of onder het nulpunt dalen, kunnen de delen van uw boot die vochtig worden, verraderlijk glad worden. Een ongeluk schuilt daarbij in een klein hoekje.
Houd hier altijd rekening mee wanneer u zich over uw boot beweegt en zorg te allen tijde voor een life line.
Prepareer niet alleen uw boot, maar ook uzelf
Een van de zaken die nog wel eens worden vergeten bij tips voor varen in de winter: het draait niet alleen om uw boot, maar ook om u. ‘s Winters varen vraagt niet alleen meer van uw boot; ook u en andere opvarenden kunnen het zwaarder te verduren krijgen. Zorg ervoor dat u altijd goed gekleed bent.
Lijkt het in eerste instantie niet zou koud? Zorg er dan voor dat u wel passende kleding voor de kou aan boord hebt. Dit geldt ook voor schoeisel.
Zorg daarnaast voor voldoende voedsel en drinken aan boord. Zorg ervoor dat er voldoende beschutting is en controleer voor vertrek altijd of de verwarming werkt. Heeft uw bood geen verwarming, neem dan een straalkachel mee aan boord.
Wees extra voorzichtig met kinderen, ouderen en dieren
Tenzij u een echt goede winter boot hebt waarbij het voor iedereen te allen tijde comfortabel is, is het aan te raden om extra voorzichtig te zijn met kinderen, ouderen, andere kwetsbare mensen en huisdieren. Zij zijn extra vatbaar voor kou en bijbehorende risico’s.