Elektrisch varen in Amsterdam

Elektrisch varen in Amsterdam is vanaf 2025 in het centrum verplicht. Dit is een belangrijke stap in het verminderen van de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen in de stad. Het nieuwe beleid geldt voor alle vaartuigen, groot en klein, die varen op de Amsterdamse grachten, vanaf 2030 geldt dit ook voor de Amstel en het IJ.

Waarom is elektrisch varen belangrijk?

Elektrisch varen heeft verschillende voordelen ten opzichte van varen op fossiele brandstoffen. Elektrisch varen is veel milieuvriendelijker. Elektrische boten stoten namelijk geen schadelijke stoffen uit, zoals CO2, stikstofoxiden en fijnstof. Dit draagt bij aan het verminderen van de luchtvervuiling.

Voordelen elektrisch varen in Amsterdam

Het nieuwe beleid voor verplicht elektrisch varen in Amsterdam is om verschillende redenen. Zo draagt het bij aan een schonere en gezondere stad, met minder luchtvervuiling. Ook is elektrisch varen in Amsterdam duurzamer en zorgt het voor een vermindering van de CO2-uitstoot.

Daarnaast is elektrisch varen ook stiller dan varen op fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor minder geluidsoverlast, wat vooral in de drukke binnenstad van Amsterdam als positief wordt ervaren. Voor de opvarende zelf geeft dit ook een hoop rust, u bent weer in staat om de omgeving te horen en daar van te genieten.

Een ander voordeel van verplicht elektrisch varen in Amsterdam is dat dit beleid ook verder bijdraagt aan verduurzaming. U hebt altijd stroom aan boord waar u al uw apparatuur mee op kunt laden. U hoeft tussendoor niet meer te tanken, wanneer u terug komt, steekt u de stekker van de boot in de laadpaal en de boot laadt op!

Bovendien krijgen uitstootvrije boten op dit moment 70% korting op binnenhavengeld.

Laadpalen voor elektrisch varen in Amsterdam

De grootste zorg die bewoners momenteel hebben bij elektrisch varen in Amsterdam is dat er niet genoeg laadpalen zijn. In Friesland lopen ze voor binnen de vergroening van de nautische wereld en hebben verschillende gemeentes geïnvesteerd in meer laadpalen. Hierdoor vaart de hele provincie zorgeloos elektrisch. In Amsterdam is er nog niet dermate geïnvesteerd, maar de gemeente geeft aan hier wel mee bezig te zijn. Ze heeft inmiddels 10 laadpalen in de stad bijgeplaatst om elektrisch varen in Amsterdam beter mogelijk te maken.

Dit brengt het aantal tot 17 laadpalen totaal, voor 7000 boten. De gemeente geeft aan dat er 1.000 tot 1.500 laadpalen nodig zijn om alle boten van stroom te voorzien. Er moet dus nog flink wat gebeuren de komende jaren om elektrisch varen in Amsterdam mogelijk te maken. Wel is het per laadpaal mogelijk om 2 boten tegelijk op te laden. Ook mogen dezelfde boten slechts maximaal 24 uur bij de laadpaal aangemeerd liggen, daarna moeten zij plaats maken voor andere boten.

Stroomboot

Naast de nieuwe laadpalen in de stad, is er ook een pilot met laadpunten aan woonboten gestart om elektrisch varen in Amsterdam beter mogelijk te maken. Het bedrijf Stroomboot voert deze pilot uit in samenwerking met de gemeente. Bij de woonboten, en eventueel horeca aan het water, komen laadpunten waar boten kunnen opladen. In de Houthavens is het eerste laadpunt al klaar voor gebruik.
Ondernemers, bedrijven, stichtingen en verenigingen die laadpunten willen realiseren, kunnen aanspraak maken op verschillende subsidies. Aldus Gemeente Amsterdam.

Hoe wordt het nieuwe beleid gehandhaafd?

Om te zorgen dat alle vaartuigen vanaf 2025 elektrisch varen in Amsterdam, zal de gemeente het nieuwe beleid handhaven. Dit betekent dat er controles zullen plaatsvinden op het water en dat vaartuigen die niet aan de nieuwe regels voldoen, beboet zullen worden.

Hoe werkt elektrisch varen?

Elektrisch varen werkt door middel van een elektromotor die wordt aangedreven door een accu. Deze accu kan worden opgeladen via het stopcontact of door middel van zonnepanelen. Elektrisch varen is dus niet alleen milieuvriendelijker, maar ook nog eens duurzamer.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens op onze Elektrisch Varen pagina.

Of neem eens een kijkje bij onze prachtige en fluisterstille elektrische WB1 sloep, deze sloep is perfect voor elektrisch varen in Amsterdam!