
Boot onderhoud: Tips om uw boot zomerklaar te maken
De winter is achter de rug en de periode van het jaar met het mooie weer breekt aan. Het is weer tijd om de boot tevoorschijn te halen en klaar te maken voor de zomer. Tijdens en na het vaarseizoen krijgt een boot het zwaar te verduren. Als je je boot na het seizoen winterklaar hebt gemaakt scheelt dat veel tijd om in de lente weer te kunnen varen. Waar moet je op letten tijdens het zomerklaar maken van je boot?
1. Onderhoud van de motor
Na een heel seizoen varen en in de stalling of vaste ligplek te hebben gestaan is het goed om de motor van uw boot na te kijken. Vaak gebeurd dat wanneer het seizoen afgelopen is en de boot de winterstalling in gaat. Er wordt dan groot onderhoud aan de motor verricht. Zodoende kunt u na een kleine check varen wanneer het volgende seizoen begint. Voordat u gaat varen is het verstandig om een kleine check te doen. Ververs de motorolie, vervang de filters, controleer de v-snaren en breng ze op spanning. Als laatste controleert u nog even de koelvloeistof, het oliepeil en de accu. Lees onze tips voor het winterklaar maken van uw buitenboordmotor!
2. Is Antifouling nog goed?
Het water zit vol diertjes die zich hechten aan het onderwaterschip. Denk aan algen, mosselen en schelpjes. Het oppervlak van het onderwaterschip is dan niet meer glad waardoor de snelheid afneemt en het brandstofgebruik toeneemt. Een goede antifouling zorgt ervoor dat deze dieren zich niet aan het schip kunnen vastklampen. Verder verlengt een antifouling de levensduur van uw boot. Controleer ieder seizoen de onderkant van uw boot en breng indien nodig een nieuwe antifouling laag aan. Een goede antifouling is een belangrijk onderdeel tijdens uw boot onderhoud.
3. Vervang de anodes
Anodes voorkomen dat de metalen onderdelen van uw boot beschadigen door galvanische corrosie. Dit ontstaat door de elektrische lading in de waterstroom. Deze elektrische lading kan schade het metaal op de boot aantasten. Anodes vangen deze elektrische lading op, waardoor andere metalen niet aangetast worden. Check dus voordat je gaat varen of de anodes nog in goede staat verkeren, zo niet vervang ze.
Boot onderhoud tip:
Vaar je op zout water? Dan werken alleen zinken anodes. Vaar je op zoetwater? Gebruik dan anodes van aluminium of magnesium.
4. Controleer de elektriciteit en gas aan boord
Dit is misschien wel een van de belangrijkste punten omtrent veiligheid aan boord: gas en elektriciteit. Controleer of alle aansluitingen, stekkers en verlichting in goede staat verkeren. Vervang roestige stekkers direct. Daarnaast mag de gasslang niet ouder dan twee jaar zijn. Als er iets misgaat met elektriciteit of gas kan het voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Besteed hier dan ook zorgvuldig en veel aandacht aan.
5. Check alle veiligheidsmiddelen
Veiligheid staat voorop bij het varen. Mocht er onverhoopt iets misgaan tijdens het varen dan speelt veiligheid een grote rol. Liggen de zwemvesten op de juiste plek en zijn ze nog in orde? Bekijk eventueel ook de fakkels, opblaasvesten en brandblussers. Let hierbij vooral op de houdbaarheidsdatum.
6. Overig boot onderhoud
Naast de bovenstaande punten zijn er nog veel meer klusjes die nodig kunnen zijn. Dit kan afhankelijk zijn van het type boot. Een rubberboot heeft ander onderhoud nodig naar een aluminium of een boot van polyester. Naast het controleren van het exterieur kan ook het interieur een goede check gebruiken.
Geniet van het vaarseizoen
Alle benodigde controles gedaan en onderdelen vervangen? Dan is het tijd om te gaan genieten van het vaarseizoen! Vaar met een gerust hart over de rivieren en meren met een boot die goed onderhouden is.