skip to Main Content
Het Unieke Helm Master Joystick Boot Besturingssysteem

Het unieke Helm Master joystick boot besturingssysteem

Een van de eisen die u waarschijnlijk aan uw boot stelt, is dat deze wendbaar en prettig te besturen moet zijn. Yamaha is in dit opzicht zeer vooruitstrevend bezig. Het merk staat bekend om zijn geavanceerde buitenboordmotoren. Capelli RIBS en boten kunnen met deze motoren worden uitgerust, maar wij kunnen u nog meer bieden dan dat. Zo heeft Yamaha het unieke Helm Master besturingssysteem voor boten, dat werkt met een intuïtieve joystick. Hiermee wordt het besturen van uw boot nog fijner, intuïtiever en eenvoudiger.

Wat is het Helm Master systeem?

Het Helm Master Systeem is ontworpen om booteigenaren nog meer controle over de besturing van de boot te geven. Het systeem bestaat al enkele jaren, maar is onlangs vernieuwd en verder verbeterd. Helm Master biedt een geïntegreerde en zeer nauwkeurige vorm van joystick besturing. Het systeem kan op alle Yamaha motoren (375 en 425 PK).

“Drive-by-wire” voor maximale precisie

Bent u bekend met de term “Drive-by-wire”? Als dat niet zo is, dan is dat niet zo vreemd. Het is zeker nog geen ingeburgerde term, al komt u deze wel steeds vaker tegen in de auto-industrie. Dankzij het Helm Master concept nu ook op het water.

Drive-by-wire wil zeggen dat stuurbewegingen digitaal worden doorgegeven. Niet meer ouderwets met behulp van analoge instrumenten en kabels, dus. Het grote voordeel is een veel hogere precisie. De drive-by-wire techniek zorgt ervoor dat u nog preciezer u boot kunt bedienen. (Je geeft gas met Drive by Wire. Hij wordt hydraulisch bestuurd). Zeer nauwkeurige manoeuvres zijn hierdoor beter dan ooit uit te voeren.

Nu in combinatie met het SetPoint systeem

De komst van het Helm Master systeem betekende voor veel booteigenaren al een grote stap voorwaarts in gebruiksgemak en beleving. In plaats van te sturen met een normaal stuursysteem, kan dit nu gebeuren met behulp van een joystick en ook konden losse motoren op een nieuwe en preciezere wijze aan elkaar gekoppeld worden. Die beleving en gebruiksgemak worden nu naar een nog hoger niveau getild dankzij het SetPoint systeem.

SetPoint werkt samen met het Helm Master systeem en GPS-technologie. Dankzij de dubbele antenne biedt het precisie die tot nu toe ondenkbaar was. Het systeem kent drie verschillende modi: DriftPoint, FishPoint en StayPoint. Met DriftPoint kan de ingezette koers worden behouden, wat betekent dat de boot mee drijft met de gewenste koers aan de hand van de wind of stroming.

Wilt u dat de boot op de juiste positie blijft, dan selecteert u FishPoint. De motor en stuurinrichting zullen dan automatisch de handelingen uitvoeren om op de door u ingestelde positie te blijven. Het enige dat u als kapitein hiervoor hoeft te doen, is de boot uit de wind te houden. Wilt u echt perfect in positie blijven liggen, dan houdt StayPoint u binnen een 75 voet cirkel van het ingestelde punt. Ideaal wanneer u bijvoorbeeld aan het wachten bent om te tanken of voor de sluis.

Een prachtig nieuw kleurendisplay

Een systeem dat zo geavanceerd is als dit, verdient natuurlijk een optimale interface. Hier is voor gezorgd dankzij de komst van het nieuwe DEC (Digital Electronic Control) CL7 display. Dit fraaie nieuwe kleurendisplay geeft eenvoudige inzicht en controle over zowel het Helm Master systeem als het SetPoint systeem.

De display kan op verschillende manieren worden geconfigureerd zodat meerdere gebruikers hun favoriete instellingen kunnen opslaan. Het 7 inch kleurendisplay is onder alle omstandigheden optimaal afleesbaar en kan naast de functies voor Helm Master en SetPoint ook alle andere gebruikelijke boordcomputer functies, kaarten en fish finder mogelijkheden tonen.

Back To Top