skip to Main Content
Varen Tijdens De Coronacrisis? Dit Zijn De Regels

Varen tijdens de coronacrisis? Dit zijn de regels

Nu de coronapandemie zijn einde nog niet nadert en het vaarseizoen is geopend, is varen tijdens de coronacrisis een actueel onderwerp. Ook op het water gelden uiteraard regels en is het belangrijk om de juiste maatregelen te treffen om besmettingen te voorkomen. Wil je varen tijdens de coronacrisis, zorg er dan voor dat je de regels kent en respecteert. De regels die het RIVM heeft afgekondigd, gelden in principe ook allemaal voor op het water. Daarbij zijn er tijdens het varen ook nog enkele specifieke aandachtspunten. Wij lopen deze met u door.

Varen tijdens de coronacrisis: let op de algemene regels

Varen tijdens de coronacrisis betekent in de eerste plaats dat u zich dient te houden aan de algemene regels die het RIVM heeft opgesteld. Dit betekent lichamelijk contact vermijden, 1,5 meter afstand houden, zo vaak mogelijk uw handen wassen en in de binnenkant van uw elleboog niezen.

Deze regels zorgen wellicht direct voor een uitdaging op het water. Boten onderling kunnen vaak eenvoudig 1,5 meter afstand houden. Maar hoe zit dit met opvarenden? Voor leden van hetzelfde gezin geldt deze verplichting niet. Gaat u met het gezin varen, dan hoeft u dus niet 1,5 meter afstand te houden. Bent u van plan om te gaan varen met een gezelschap dat niet tot hetzelfde gezin behoort? Zorg er dan voor dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden op de boot. Met hoeveel mensen dit mogelijk is, hangt uiteraard af van het formaat van uw boot. Neem geen risico’s wanneer er onvoldoende ruimte beschikbaar is. U riskeert niet alleen een boete, maar ook elkaars gezondheid.

Bij verkoudheidsklachten, griepklachten en koorts geldt dat u binnen dient te blijven. Heeft u last van deze klachten? Ga dan het water niet op. Ook niet wanneer een van de andere gezinsleden hier last van heeft. Het risico op besmetting is te groot.

Specifieke aandachtspunten voor op het water

Varen tijdens de coronacrisis brengt enkele specifieke aandachtspunten met zich mee. Een goede voorbereiding is essentieel. Plan uw route zorgvuldig. Vermijd plekken waarvan u weet of vermoedt dat het er druk kan zijn en waar 1,5 meter afstand houden tot anderen lastig kan worden. Op uw boot zelf is dat meestal geen probleem, maar dit ligt wellicht anders bij aanlegsteigers, servicestations, havens en andere plekken waar u bediening krijgt of snel in aanraking komt met personeel en/of andere vaarders. Bovendien zijn veel plekken nog steeds gesloten, zeer beperkt geopend of exclusief geopend voor de beroepsvaart. Hierdoor wordt het aantal routes mogelijk beperkt.

Zorg voor een schone boot

U bent zelf verantwoordelijk voor de voorzorgsmaatregelen, het onderhoud en schoonhouden van uw boot. In deze coronacrisis is dit belangrijker dan ooit tevoren. Zorg ervoor dat u altijd uw handen kunt wassen op de boot, met goede desinfecterende zeep. Hoewel de kans op besmetting via oppervlakken kleiner is dan via hoesten/niezen en direct fysiek contact, is het absoluut verstandig om oppervlakken van de boot die u veel aanraakt, regelmatig goed schoon te maken. Denk hierbij in het bijzonder aan het stuur, de buitenboordmotor, stoelen en banken, het toilet en de keuken. Als extra bescherming kunt u ook op uw boot een mondkapje dragen.

Back To Top